Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2006 11:52 - Новият образователен портал
Автор: tanatana Категория: Технологии   
Прочетен: 1581 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 08.12.2006 11:53


Проектът “Национален образователен портал” е първа решителна крачка за развитие на електронното образование в българските училища. След като всички училища вече са снабдени с компютри, има критична маса обучени учители, а голяма част от учениците разполагат и с Интернет достъп, е време да се посветим и на това, което действително осмисля целия учебен процес – съдържанието.

Електронното съдържание има безбройни предимства пред традиционния начин на приемане на информацията с хартиени учебници – мигновено достъпно, всеобхватно, постоянно актуализиращо се, мултимедийно, интерактивно.... Традиционните представи за учителя като даскал, който трябва да разтовари обременения си от информация мозък в главите на бедните ученици, вече е в историята. Новите технологии позволяват на учителя да се превърне в конструктор на познанието и да дава насоки, които всяко дете през призмата на собственото си виждане, интереси и възможности да следва и да се развива по един естествен, дружелюбен и необременителен начин.

Електронните уроци нямат начало и нямат край. Те позволяват на любознателните да навлизат в необятните хоризонти на информацията, следвайки сърцето си или да приключат набързо с домашното, отхвърляйки мимоходом задължителните задачи за деня, за да излязат да поритат топка.

С появата на учебно съдържание онлайн, образователният процес се прехвърля в домовете и разширява възможностите на учениците и учителите за самоподготовка, предоставяйки им информация винаги и навсякъде. Самият процес на обучение вече се променя – ученикът повече не се опитва да назубри факти от учителя, а инвестира времето в час за да осмисли принципите на нещата, така че когато седне да се подготвя сам, вече да е много по-информиран и да може да си създаде сам рамката, в която да подреди и обясни отделните факти. А такива в Интернет има повече от достатъчно.

Понеже неколкократно сме присъствали на дискусии от рода на “учебник или компютър” или “мишката срещу книжката” смятаме, че няма база за дискусии. Книгата и компютърът са рожби на две различни епохи – и двете имат своята тежест и още дълго ще съжителстват съвместно. Разбира се, с времето книгите ще отстъпят позиции, но това е историческа неизбежност, която не бива да ни изпълва със съжаление.

Сред основните предимства на портала е неговата интерактивност. На практика всеки учител и ученик може да създаде свой профил, да преправи някои елементи от екрана по свое усмотрение, така че да се чувства уютно и комфортно в своята електронна стая, в която ще прекарва все по-голяма част от живота си. С времето, възможностите за приспособяване на интерфейса ще стават все по-големи (вероятно до няколко години ще бъдем свидетели на истински триизмерни феерии и красиво анимирани “стаи”, “класове” или дори “виртуални училища”), но засега сме доволни дори от простия факт, че нашият портал вече има място под слънцето.

В момента нашите рожби – новите електронни помагала, правят първите си стъпки. Затова и Ви молим да не бъдете прекалено критични към тях. Тепърва ще се учим заедно да ги ползваме, тепърва ще преценяваме дали едно нещо е представено по най-оптималния за потребителя начин, тепърва ще събираме мнения от потенциална милионна аудитория за това, къде според Вас нещата могат да се направят по-добре, какви още ресурси можем да добавим и развием в портала, както и дали имате проблеми с достъпа, имате ли идеи за нови услуги и т.н.

Не ни е страх, ако сме сбъркали някъде. Не се притесняваме, че с развитието на портала постоянно ще ни се налага да експериментираме с нови технологии и да предоставяме нови възможности за потребителя. Страшното ще е, ако никой не забележи, когато грешим. Така че – разчитаме на Вас да бъдете и наш основен коректив.

Смятаме, че всеки един от Вас, освен потенциален ползвател на портала, може на свой ред да се превърне в един от неговите архитекти и инженери и определено разчитаме на Вашите идеи за бъдещото развитие.

Желаем Ви бърза връзка, добър компютър, приятни часове на обучение, както и желание да се развивате в областта на създаването на е-съдържание. Това е бъдещето, а то е във Вашите ръце.

Екипът на МОН Ви пожелава приятни часове с виртуалната ни среда и се надяваме, че сме създали ресурс, който тепърва ще разкрива потенциала си.

адреса на сайта

На добър час!

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Човекът и природата V клас
11.12.2006 15:58
Много е голям обемът на новите понятия за целият
учебник.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tanatana
Категория: Лични дневници
Прочетен: 36911
Постинги: 4
Коментари: 57
Гласове: 12
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031